Kepintaran buatan (AI) dalam menjamin kelestarian hidupan liar / Sulaiman Mahzan, Siti Fairuz Nurr Sadikan and Mohd Ab Malek Md Shah - Mahzan, Sulaiman; Nurr Sadikan, Siti Fairuz; Md Shah, Mohd Ab Malek (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2023)
Hidupan liar atau boleh dikenalpasti sebagai haiwan yanglazimnya hidup secara liar dan tanpa kawalan sesiapa serta hidup bebas dalam habitatnya. Sebahagian daripada hidupan liar merupakan haiwan yang diancam kepupusan. Ia sama ada diburu atas sebab permintaan dagingnya yang eksotik, bahkan bahagian-bahagian lain seperti tanduk, gading, kulit malah organ dalaman untuk tujuan yang pelbagai seperti perhiasan, pakaian malah untuk perubatan alternatif. Sebelum nasi menjadi bubur, pihak kerajaan telah menggazetkan pelbagai undang-undang untuk melindungihidupan liar, selain beberapa agensi berkaitan termasuklah para penyelidik bertindak membantu dalam memastikan keletarian hidupan liar darat ini agar tidak diancamkepupusan. Maklumat yang terhad dan kekangan masa mahupun teknologi untuk mencerap perilaku dan persekitarannya menyukarkan penyelidik untuk membuat kajian mendalam mengenai haiwan-haiwan ini.