Kesan faktor pengalaman dalam penggunaan automasi sistem maklumat pejabat ke atas prestasi kerja pekerja di Malaysia Airports Sendirian Berhad, Lapangan Terbang Antarabangsa Kuching, Sarawak / Ertini Jailan ... [et al.] - Jailin, Ertini; Abdul Kadir, Rashidah; Nong Che', Mulyani; Leman, Amanah (2003)
Pada umumnya, kajian ini mengkaji kesan penggunaan Sistem Maklumat Pejabat ke atas prestasi pekeija-pekerja di Malaysia Airports Sendirian Berhad, Cawangan Kuching, Sarawak. Kajian ini juga mengenal pasti ciri-ciri demografi ke atas prestasi keija dengan berpandukan kepada faktor pengalaman dalam penggunaan pengautomasian pejabat. Prestasi keija diukur berdasarkan 05 elemen dalam dimensi keija iaitu kepelbagaian kemahiran, autonomi, identiti tugas, kepentingan tugas dan maklumbalas. Responden kajian ini terdiri daripada 41 orang pekeija iaitu para eksekutif, kerani dan setiausaha yang menggunakan sistem pengautomasian pejabat. Instrumen yang digunakan dalam kajian ini telah diubahsuai dari Job Diagnostic Survey (JDS) oleh Hackman dan Oldham (1980) untuk mengutip data. Ujian-t sampel bebas dan ANOVA sehala digunakan untuk mengkaji perbezaan elemen-elemen dimensi keija berdasarkan faktor demografi iaitu jantina dan umur. Manakala kolerasi Pearson digunakan untuk melihat hubungan antara faktor pengalaman menggunakan komputer dengan tahap prestasi keija. Secara umumnya, faktor pengalaman dalam penggunaan automasi sistem maklumat pejabat mendatangkan kesan yang pelbagai ke atas prestasi keija. Hasil kajian juga menunjukkan bahawa faktor pengalaman mendatangkan kesan paling ketara ke atas kepelbagaian kemahiran. Identiti tugas pekeija juga didapati meningkat kerana automasi sistem maklumat pekeija membolehkan mereka menyiapkan keseluruhan tugas dengan cepat dan efisien. Automasi sistem maklumat pejabat didapati mampu memudahkan komunikasi antara pekeija namun kelancaran maklumbalas tidak dipengaruhi oleh faktor pengalaman dalam penggunaan automasi sistem maklumat pejabat yang berkaitan dengan prestasi keija.