Impak gigitan sengkenit dan penyakit Lyme yang memudaratkan kesihatan dan kualiti hidup / Norrina Din ... [et al.] - Din, Norrina; Zainol, Noorliza; Razali, Mohamad Azli; Johari, Noorsa Riza; Mohamed, Farafazliani (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2023)
Hal ini tidak boleh dipandang remeh, kerana apa yangmembimbangkan sekarang iniialah penyakit bawaan sengkenit ini semakin meningkat dan telahmenggugat kesihatan sejagat diseluruh dunia yang pasti menyebabkan kesihatan dan kualiti hidup kita terganggu (Randolf, 2004). Spesis sengkenit dan kesan jangkitan terhadap kesihatan dankualiti hidup Sengkenit adalah vektor ektoparasit yang menyebarkan pelbagai penyakit kepada manusia dan haiwan. Ia merupakan vektor yang sangat bahaya selepas nyamuk (Cruz et al., 2021). Terdapat hampir 900 spesis sengkenit di seluruh dunia termasuk. Di Malaysia, sengkenit juga dikenali sebagai kutu babi. Sekenit merupakan serangga mikroskopis yang termasuk dalam kelompok Arachnida yang menghisap darah dan menjangkiti manusia malah haiwan seperti binatang ternakan seperti lembu, kerbau dan kambing yang menyebabkan berlakunya isu keselamatan makanan kerana kekurangan sumber bekalan makanan disebabkan oleh penyakit bawaannya (Cruz et al., 2021).