Kajian taraf sosio-ekonomi penduduk di ladang kelapa sawit Salcra Taee, Serian/ Sukhamizaa Sukarman… [et.al.] - Sukarman, Sukhamizaa; Telasai, Angela; Lukas, Ainie; Joseph, Helena Hazel (2004)
Kajian ini dibuat untuk menilai kesan perlaksanaan projek kelapa sawit SALCRA Taee terhadap taraf sosio-ekonomi penduduk setempat. Seramai 60 orang penduduk skim telah ditemuramah yang majoriti adalah berbangsa Bidayuh. Lebih separuh adalah lelaki serta ramai antara responden berumur 25 tahun ke atas dan mereka menyumbang lebih 60% tenaga kerja skim. Mereka mempunyai keluarga yang agak besar di antara 4 hingga 6 orang. Ramai di antara mereka menyokong projek SALCRA dan ada sebilangan kecil yang tidak menyertai projek dengan sebab mereka berpendapat yang pendapatannya tidak lumayan atau mereka tidak memiliki tanah. Walaupun begitu, majoriti mempunyai persepsi yang baik terhadap projek SALCRA.