Kajian terhadap persepsi masyarakat di Kuching berkaitan dengan masalah cetak rompak/ Suriani Mali… [et.al.] - Mali, Suriani; Kawi, Sapinah; Asmin, Surayaty; Masli, Mohd. Mezelan; Abd. Razak, Mohd. Firdaus (2004)
Dari dulu lagi pengguna di negara ini terdedah kepada pelbagai barangan tiruan. Daripada perisian dan perkakasan komputer, cakera padat video (VCD), jam tangan, barangan sukan, pakaian berjenama mahal, minyak wangi, kosmetik hinggalah kepada alat ganti kenderaan. la dilihat sebagai pilihan murah kepada keperluan asli. Permintaan yang tinggi terhadap barangan ini menyebabkan perlambakan bekalan tersebut terutamanya di pasar malam, kaki lima kedai, malah hingga ke sesetengah gedung pemiagaan menyebabkan ianya sukar untuk dibendung. Kadang kala pengguna bukan tidak dapat membezakan antara barangan asli dengan tiruan dari segi mutu dan rupa, tetapi barang tiruan tetap menjadi pilihan kerana harga yang murah.