Ayam hutan / Noorliza Zainol ... [et al.] - Zainol, Noorliza; Ahmad Rozali, Abdul Rahman; Din, Norrina; Razali, Mohamad Azli; Mohd Saad@Zakaria, Mohd Farizan (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2023)
Terdiri dari salah satu di antara empat spesis burung hidup dari kumpulan genus Gallus dan dalam keluarga ‘Phasianidae’, ayam hutan adalah turutan burung Gallinaceous yang mana boleh didapati di India, Sri Lanka dan Asia Tenggara. Ayam hutan adalah gelaran umum bagi jenis ayam liar yang hidup di hutan. Ayam hutan dikenali juga dengan nama ‘Ayam Alas’ (Bahasa Jawa), ‘Ajem Alas’ (bahasa Madura) dan ‘Junglefowl’ (bahasa Inggeris) yang merujuk kepada sifat liar ayam tersebut dan tempat habitatnya. Ayam belaan terutama ayam kampung yang ada kini diandaikan mempunyai hubung kait dengan baka spesis ayam hutan dari sudut bentuk dan perilaku.