Kaiﬁat pelaksanaan Hari Raya Aidil Fitri menurut syarak / Abdul Mukti Baharudin and Hajah Makiah Tussaripah Jamil - Baharudin, Abdul Mukti; Jamil, Makiah Tussaripah (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2023)
Selesai menunaikan puasa sebulan di bulan Ramadan, umat Islam akan menyambut Hari Raya Aidilfitri. la merupakan hari kemenangan dan kegembiraan yang amat ditunggu oleh umat Islam di seluruh dunia. Di antara tuntutan syarak dalam menyambut Hari Raya Aidilfitri ialah mendirikan sembahyang hari raya. la adalah ibadah yang amat dituntut kepada umat Islam untuk dilaksanakan. Namun demikian, pelaksanaannya yang hanya dilakukan dua kali setahun, iaitu pada Hari Raya Aidilfitri dan Hari Raya Aidiladha, terkadang menimbulkan polemik dan perdebatan dalam kalangan masyarakat.