Nota kilat: syarat-syarat, rukun dan perkara yang membatalkan puasa / Abdul Mukti Baharudin and Makiah Tussaripah Jamil - Baharudin, Abdul Mukti; Jamil, Makiah Tussaripah (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2023)
Saban tahun semua umat Islam melaksanakan ibadah puasa di bu Ian Ramadan sebagai satu bentuk terjemahan sifat kehambaan dan ketaatan kepada perintah Allah SWT. Sebagai seorang mukallafyang dipertanggungjawabkan dengan puasa, ia wajib mempelajari dan mengetahui tentang hukum hakam puasa. lni kerana ibadat yang ditunaikan hendaklah berteraskan kepada ilmu dan kefahaman, bukannya adat semata-mata. Di antara perkara penting yang perlu diketahui ialah syarat wajib, syarat sah, rukun dan perkara yang membatalkan puasa. llmu dan kefahaman tentang perkara tersebut sangat penting bagi memastikan ibadah yang dilakukan adalah bertepatan dan diterima di sisi Allah SWT.