Maqasid Ramadan: hikmah pensyariatan / Dr. Adibah Bahori - Bahori, Adibah (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2023)
Ramadan datang dengan membawa jutaan rahmat dan keberkatan yang dikurniakan Allah. Kemuliaan bulan Ramadan dapat kita fahami dalam hadis Rasulullah SAW yang diriwayatkan oleh Imam al-Bukhari dan Imam Muslim yang bermaksud: Apabila tiba bulan Ramadan, maka dibuka pintu-pintu syurga, ditutup pintu-pintu neraka dan syaitan dibelenggu. Puasa yang disyariatkan oleh Allah SWT bukan sekadar memerintahkan umat Islam meninggalkan makan dan minum pada waktu siang, tetapi mempunyai matlamat yang jelas untuk melahirkan manusia yang bertakwa kepada Allah. Firman Allah dalam Surah al-Baqarah ayat 183 telah menjelaskan tujuan disyariatkan puasa, maksudnya: 0Wahai orang yang beriman, diwajibkan kepada kamu berpuasa sebagaimana diwajibkan kepada umat-umat terdahulu agar kamu bertaqwa.