Madrasah Sufi dalam Ramadan / Dr Muhammad Firdaus Abdul Manaf - Abdul Manaf, Muhammad Firdaus (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2023)
Definisi Puasa Ramadan: Kamus Dewan mendefinisikan perkataan 'puasa' secara literalnya dengan maksud perbuatan menahan diri daripada makan dan minum. Puasa disebut dalam bahasa Arab sebagai Sauwm. Perkataan ini diterjemahkan ke dalam bahasa Melayu daripada sudut linguistik dengan maksud menahan diri daripada melakukan sesuatu seperti makan, minum dan bercakap. Syeikh 'Uqlah dalam kitabnya 'al-Islam Maqasiduhu wa Khasaisuhu' mendefinisikan puasa daripada segi bahasa denqan maksud 'menahan'.