Adat perayaan dalam masyarakat Melayu di Malaysia / Dr. Mohamad Hasif Jaafar and Athira Ayuni Asmadi - Jaafar, Mohamad Hasif; Asmadi, Athira Ayuni (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2022)
Perayaan merupakan sesuatu sambutan yang diadakan untuk menyambut atau meraikan sesuatu perkara yang berlaku dan yang telah berlaku. Dalam erti kata lain, perayaan itu dilakukan bagi memperingati sesuatu perkara yang istimewa terhadap seseorang atau sesuatu kaum tersebut agar tidak dilupakan begitu sahaja. Terdapat banyak perayaan yang diadakan oleh masyarakat Melayu di Malaysia sebagai contoh Maulidur Rasul, Hari Raya Haji dan perayaan yang paling utama bagi masyarakat Melayu di Malaysia adalah Hari Raya Aidilfitri. Tarikh perayaan pula kebiasaannya menggunakan kaedah Rukyah dan Hisab. Kaedah ini adalah selaras dengan kehendak syarak dan mengikut kaedah ilmu falak dan astronomi yang telah dipersetujui oleh semua negeri di Malaysia. Kebanyakan hari kebesaran Islam juga telah digazetkan ke dalam hari peristiwa di Malaysia.