“Amalan 8R Dan Kitar Semula Minyak Masak Terpakai” / Nuraini Tutur and Nurhidayati Mat Daud - Tutur, Nuraini; Mat Daud, Nurhidayati (Unit Penerbitan FKAPP, 2022)
Program live webinar anjuran Unit Kebajikan, Sukan dan Khidmat Masyarakat, Pengajian Kejuruteraan Awam, UiTM Cawangan Pulau Pinang (PKA), Bahagian Penyelidikan, Jaringan Industri, Komuniti, dan Alumni, UiTM Cawangan Pulau Pinang dengan kerjasama Majlis Bandaraya Seberang Perai, dan Arus Oil Sdn Bhd telah membawakan tajuk “Amalan 8R Dan Kitar Semula Minyak Masak Terpakai” dengan menjemput dua orang panel, Dr. Chatichai Chong yang merupakan Chief Marketing Officer Arus Oil dan Puan Nur Shafieza Azizan, Pensyarah Kanan, Pengajian Kejuruteraan Awam Pulau . Program yang diadakan pada 25 Ogos 2022 ini telah bersiaran secara langsung di laman Facebook Pengajian Kejuruteraan Awam-UiTM Caw. Pulau Pinang dan telah ditonton oleh seramai 452 orang penonton ketika program berlangsung. Webinar dimulakan dengan perkongsian daripada Puan Shafieza yang berkongsi kepentingan amalan 8R. Puan Shafieza memaklumkan hampir 80% sampah yang dihasilkan boleh dikitar semula dengan pelbagai cara. Puan Shafieza juga menekankan bahawa minyak masak terpakai tidak boleh dibuang ke sinki, dituang di longkang atau dicampak ke tanah sebagaimana yang dilakukan oleh segelintir pengguna kerana ia akan merosakkan ekosistem, pencemaran sungai dan membuatkan paip, longkang dan parit tersumbat dan kotor.