Adat perkahwinan dalam masyarakat Melayu di Malaysia / Nur Dalila Safiyah Abdul Karim, Nor Aini Amina Ahmad Azizi and Dr. Mohamad Hasif Jaafar - Abdul Karim, Nur Dalila Safiyah; Ahmad Azizi, Nor Aini Amina; Jaafar, Mohamad Hasif (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2022)
Perkahwinan merupakan perkara penting dalam pembentukan keluarga yang kemudiannya membentuk sebuah masyarakat dalam sesebuah daerah, negeri dan seterusnya negara. Menurut Islam, perkahwinan merupakan sunnatullah yang umum dan berlaku pada semua makhluk-Nya, baik pada manusia, haiwan mahupun tumbuh-tumbuhan. la adalah suatu cara yang dipilih oleh Allah S.W.T. sebagai jalan bagi makhluk-Nya untuk berkembang biak dan melestarikan hidupnya.Perkahwinan adalah sebagai undang- undang atau proses yang dikenali sebagai adat dalam masyarakat Melayu. Sebagaimana firman Allah swt dalam surah AI-Baqarah ayat 187 yang bermaksud Mereka (isteri) itu pakaian kamu (suami) dan kamu pakaian mereka Bagi masyarakat Melayu adat perkahwinan berfungsi sebagai panduan tingkah laku dalam melaksanakan upacara perkahwinan.