Melazimi kehidupan dengan amal soleh / Dr. Mohd. Kamel Mat Salleh - Mat Salleh, Mohd. Kamel (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2022)
Ayat al-Quran mahupun al-Hadith sarat dengan pelbagai galakan agar setiap manusia sentiasa melazimi kebaikan dalam kehidupan sehari-hari. Neraca inilah yang menjadi pertimbangan kepada jatuh bangunnya sebuah peradaban manusia. Lipatan sejarah jelas menunjukkan bahawa akhlak mulia setiap lapisan masyarakat menjadi teras kepada kemenangan dalam sebuah perjuangan. Merujuk kepada sebuah hadith yang amat masyhur, betapa Rasulullah S.A.W. pernah bersabda yang maksudnya Kota Kostantinopel (Istanbul sekarang) akan jatuh ke tangan orang Islam. Pemimpin yang menaklukinya adalah sebaik-baik pemimpin dan pasukan tenteranya adalah sebaik-baik tentera (Riwayat Ahmad).