Ringkasan buku: falsafah MIM UiTM / Nur Sofiah Suhaimi - Suhaimi, Nur Sofiah (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2022)
Profesor Emeritus Tan Sri Ibrahim Abu Shah merupakan Pengerusi Lembaga Pengarah Universiti Teknologi Mara (UiTM) yang telah dilantik bagi tempoh tiga tahun bermula 18 Januari 2021 hingga 17 Januari 2024. Beliau merupakan anak kelahiran Melaka yang sebelumnya telah berkhidmat dan menabur bakti sebagai Naib Canselor Kedua UiTM bagi tempoh sembilan tahun (1 Januari 2001 - 31 Disember 2009). Pada tahun 2007, beliau telah menghasilkan sebuah karya yang berjudul 'Falsafah Mim: Membina Minda Melayu'. Buku ini mempunyai 92 muka surat dan terdiri daripada 6 bahagian, iaitu bahagian pertama: Falsafah MIM, Satu Catatan, bahagian kedua: 50 MIM: (M)embina (M)inda (M)elayu, bahagian ketiga: Laman dan Arca MIM, bahagian keempat: Perjuangan MIM di UiT(M), bahagian kelima: UiT(M) (M)embina Bangsa (M)elayu dan bahagian terakhir, perasaan.