Susah sangat ke menyawit / Hisam Satari - Satari, Hisam (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2022)
Khazanah Research Institute (KRI) mendapati sektor kelapa sawit antara yang paling terdedah kepada masalah pengurangan tenaga buruh disebabkan oleh beberapa faktor terutamanya pandemik COVID-19. Di Malaysia, sektor perladangan sawit dipelopori generasi yang berusiarata-rata dalam lingkungan 55 tahun ke atas di mana ia bergantung dengan tenaga kerja asing dalam menguruskan hasil tanaman mereka. Penyertaan golongan belia dalam sektor perladangan kelapa sawit tidak memberangsangkan berbanding di sector lain. Hal ini kerana, masyarakat menganggap sektor perladangan sawit sebagai kerjaya pilihan kedua selepas sektor pembuatan dan sektor kerajaan. Alzahrin (2021).