Falsafah keris warisan Melayu / Mohd Hidayat Mahadi and Dr Shawal Sahid Hamid - Mahadi, Mohd Hidayat; Hamid, Shawal Sahid (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2022)
Keris merupakan satu warisan bangsa yang harus dikenang sebagai lambang ketamadunan bangsa Melayu. la menjadi bukti ilmu sains dan teknologi orang Melayu sudah mendahului zamannya. Dipercayai terdapat 17 hingga 60 jenis besi yang telah digunakan sebagai bahan untuk membuat keris. Keris merupakan senjata yang mempunyai karya seni yang bernilai tinggi. Nilainya terletak pada kecantikan bentuk serta bahan yang digunakan selain proses pembuatannya yang memerlukan jangka waktu yang panjang, ketekunan serta keterampilan yang khusus. Mereka yang memiliki cita rasa seni yang tinggi sudah tentulah akan mengkagumi keris sebagai satu artifak budaya yang sangat berharga. Maka sebagai artifak budaya, keris amat sinonim sebagai warisan khas kebudayaan Nusantara dan juga dunia Melayu.