Pencegahan jenayah Syariah melalui penguatkuasaan / Dr. Adibah Bahori - Bahori, Adibah (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2022)
Prinsip al-amr bi al-maaruf secara umumnya bermaksud menyeru kepada kebaikan dan prinsip al-nahy'an al-munkar pula memberi erti menegah kemungkaran. Dua prinsip ini sekiranya dapat dilaksanakan dengan sempurna akan menjadi strategi pencegahan jenayah dan seterusnya akan menjadi mekanisme pengislahan ummah secara komprehensif dan holistik. la bermula dengan pengislahan di peringkat individu, diikuti dengan masyarakat dan negara. Hal ini menjadikan objektif penguatkuasaan undang-undang jenayah Syariah berbeza dengan objektif sistem undang-undang yang lain. Walaupun sistem perundangan yang lain mengiktiraf beberapa hak yang lain (atau hak orang ramai), ia meletakkan hak kepada individu. Sistem itu tidak memberikan keutamaan yang tinggi kepada kedudukan agama atau sistem yang diperkenalkan oleh agama itu sendiri. Islam meletakkan agama dan faedah bersama seluruh masyarakat di tempat yang sangat dominan. Oleh itu, boleh dikatakan bahawa sistem Islam ialah gabungan sistem yang berasaskan kewajipan dan hak. Hal ini jelas menjadikan tujuan penguatkuasaan undang-undang jenayah Syariah ialah untuk memelihara dan mempertahankan hak-hak manusia dan untuk melindungi setiap aspek kehidupan manusia, termasuk agamanya.