Mengimbau kembali sejarah kejayaan umat Islam di rantau Laut Hitam / Prof. Madya Dr. Azarudin Awang - Awang, Azarudin (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2022)
Laut Hitam merupakan sebuah laut yang terletak di antara tenggara Eropah dan Asia Kecil yang menghubungkan Laut Marmara melalui selat Bosporus dan Laut Azov melalui Selat Kerch. Laut Hitam ini memiliki keluasan 422.000km² dan kedalaman maksimum sehingga 2.21Om. Walaupun laut ini dinamakan Laut Hitam namun airnya tetap berwarna biru sebagaimana laut yang lain. Pada hari ini, antara negara yang terletak di perbatasan Laut Hitam adalah Bulgaria, Georgia, Romania, Turki, Rusia dan Ukraine. Laut Hitam juga kaya dengan sumber alam seperti minyak dan gas asli bahkan terdapat paip yang menyalurkan bahan api tersebut. Selain itu, Laut Hitam berfungsi sebagai jalan perdagangan dan penyaluran sumber ekonomi dari negara rantau tersebut iaitu negara luar dari Eropah Selatan (Alya & Cattleya, 2020). Justeru, krisis Rusia dan Ukraine yang berlaku pada hari ini menjadikan rantau tersebut menjadi tumpuan khususnya peranan geopolitik yang cukup strategik dalam lipatan sejarah.