Dar al-Arqam bin Abi al-Arqam: madrasah pertama dan masjid pertama dalam Islam / Hisam Satari - Satari, Hisam (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2022)
Dar al arqam ialah tempat pertama lokasi dakwah dalam Islam. Bilamana Rasulullah SAW menjadikan tempat ini sebagai lokasi berhimpun bersama generasi pertama umat Islam. Mereka menerima dan belajar semua wahyu yang diturunkan kepada rasulullah. Di lokasi inilah mereka diajar untuk menyebut kebesaran Allah SWT dan diajar membaca ayat-ayat al-Quran. lnilah madrasah awal yang paling agung yang didalamnya diisi dengan tarbiah dan pendidikan. Pendidiknya ialah baginda Rasulullah SAW, guru sekalianumat manakala anak muridnya ialah para pendakwah dan sahabat-sahabat besar baginda.