Sumbangan Syeikh Tahir Jalaluddin dalam Reformasi Islam di Malaysia / Mohd Hidayat Mahadi - Mahadi, Mohd Hidayat (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2022)
Muhammad Tahir bin Shaykh Muhammad atau dikenali sebagai Syeikh Muhammad Tahir Jalaluddin al-Falaki (1869-1956) dilahirkan pada hari Selasa, 7 November 1869 di Kota Tua Empat Angkat, BukitTinggi, Barat Sumatera. Beliau telah dilahirkan dalam keluarga Minangkabau yang kuat tradisi ajaran lslamnya dan juga kepimpinan. Datuk beliau dikenali sebagai Tuanku Nan Tua. Beliau merupakan seorang Minangkabau yang sangat alim dan bertugas sebagai seorang guru agama. Dilahirkan sebagai seorang yatim piatu, beliau telah dibawa dan dibesarkan oleh makciknya sehinggalah beliau dihantar untuk belajar di kota Mekah pada tahun 1881.