Taklimat pengenalan dan panduan pelaksanaan EKSA - Mohamad, Nor Azwani; Mohd Nasir, Mohd Alfarabie (Biro Promosi EKSA PTAR, 2023)
EKSA diperkenalkan mulai Januari 2014 sebagai inisiatif penjenamaan semula Amalan 5S Sektor Awam dengan mengambil kira keperluan bagi mengetengahkan persekitaran tempat kerja yang berkualiti dan kondusif supaya lebih relevan kepada jabatan/agensi sektor awam di Malaysia.