Teks ucapan majlis pembukaan konvensyen KIK peringkat UiTM - Jantan, Azizi (2023)
Pembudayaan kreativiti dan inovasi secara terancang dan konsisten mampu melonjakkan usaha untuk menjadikan UiTM sebagai Institusi Pengajian Tinggi yang cemerlang. Penghasilan kreativiti dan inovasi secara berterusan dan berimpak tinggi dapat meningkatkan kecekapan sesuatu proses atau penyampaian perkhidmatan. Ia sekaligus memberikan impak besar terhadap kemajuan staf dan jabatan. Hasil minda kreatif dan daya imaginasi tinggi, mampu membawa perubahan ke arah kemajuan dan daya saing yang tinggi.