Transkrip wawancara bersama Professor Dato Doktor Hussin Abd Rahman Universiti Teknologi MARA Kampus Cawangan Machang / Muhammad Fahmi Ismail, Muhammad Ali Nur Haruddin and Mohd Ismi Shariff Izani - Ismail, Muhammad Fahmi; Haruddin, Muhammad Ali Nur; Izani, Mohd Ismi Shariff (Perpustakaan Tengku Anis, 2014)
Transkrip ini mengandungi temubual bersama Prof. Dato Dr. Hussin Mohamad Ab Rahman mengenai kerjaya beliau dalam bidang Pendidikan sebagai seorang pensyarah. Transkrip temubual ini dijalankan di rumah beliau iaitu di Kampung Demik di negeri Kelantan pada 2 November 2013 bermula jam 16.00. Beliau merupakan bekas rektor UiTM Machang, Kelantan selama 13 tahun. Di dalam bidang Pendidikan ini, beliau telah banyak menyumbangkan sepenuh tenaga dan juga idea-idea yang bernas untuk meningkatkan lagi mutu mahasiswa khususnya di UiTM Machang. Transkrip ini menyentuh serba sedikit mengenai latar belakang serta pengalaman beliau sepanjang menjadi pensyarah, sehinggalah menjadi rektor di UiTM Machang. Temubual ini menumpukan tentang pengalaman beliau sepanjang menjadi rektor, yang aktif di dalam menghadiri sidang di dalam negara mahupun di luar negara. Di samping itu, beliau turut memberikan pendapat khususnya dalam memperkasakan lagi bidang pendidikan terutamanya pensyarah dan juga warga kerja UiTM.