Transkrip wawancara bersama Abdul Hamid bin Adenan penyanyi, komposer dan penerbit rakaman / Tengku Lukman Hakim Tengku Yahya and Tengku Ahmad Faris Tengku Noor Ashraf - Tengku Yahya, Tengku Luqman Hakim; Tengku Noor Ashraf, Tengku Ahmad Faris (Perpustakaan Tengku Anis, 2022)
Muzik merupakan aspek penting dalam budaya masyarakat berbilang kaum dan etnik Malaysia. Oleh itu, temu ramah dilakukan bersama penyanyi, penggubah lagu dan juga penerbit rakaman iaitu Abdul Hamid bin Adenan atau lebih dikenali sebagai Eddie Hamid untuk mengetahui tentang sejarah beliau dalam kerjayanya sebagai penyanyi, penggubah lagu dan juga penerbit rakaman yang popular pada era 90an. Eddie Hamid adalah penyanyi, penggubah lagu dan juga penerbit rakaman. Eddie Hamid mula bekerja sebagai penyanyi, penggubah lagu dan penerbit rakaman kira-kira dari 1989 sehingga awal tahun 2000. Kejayaan Eddie Hamid sebagai penyanyi dan penggubah lagu terserlah apabila beliau telah menghasilkan lebih dari 14 buah lagu walaupun beliau tidak pernah sama sekali mendapat didikan muzik dalam bentuk apa sekalipun. Pelbagai cabaran dan konfliks telah dihadapi oleh Eddie Hamid dalam kehidupan beliau dan semasa berkhidmat sebagai penyanyi, penggubah lagu dan juga penerbit rakaman. Sejarah kehidupan dan kerjaya beliau dapat dijadikan sumber inspirasi kepada semua orang.