Transkrip wawancara bersama Ustaz Ghazali bin Isa pengurus Pondok Hidayah / Siti Nor Arifah Abo Halim and Tengku Alia Edira Tn Md Azahan - Abo Halim, Siti Nor Arifah; Tn Md Azahan, Tengku Alia Edira (Perpustakaan Tengku Anis, 2019)
Transkrip ini membincangkan tentang pengalaman seorang tokoh yang merupakan Imam dan Penyelia Pondok Hidayah II, Machang, Kelantan iaitu Ustaz Ghazali bin Isa. Ramai dalam kalangan masyarakat pada masa kini, terutamanya generasi yang baru dalam era ini kurang menitikberatkan tentang rumah penjagaan orang tua. Pondok Hidayah ini merupakan tempat kebajikan bagi membantu dan memberikan perlindungan kepada warga emas yang keseorangan dan berjauhan dengan ahli keluarga. Selain menyentuh sedikit sebanyak mengenai latar belakang tokoh yang menyelia Pondok Hidayah ini, projek sejarah lisan ini akan cuba mengungkap kebenaran sebenar tentang sejarah pembangunan Pondok Hidayah. Bermula dengan biodata tokoh, pendidikan dan idola beliau, kajian ini juga akan memfokuskan secara menyeluruh tentang sejarah pembangunan, hak milik tanah, orang yang memberikan cadangan sehingga terbinanya Pondok Hidayah, isu yang kebarangkalian terjadi dan juga harapan tokoh terhadap Pondok Hidayah. Implikasi kajian ini adalah terutamanya kepada pengkaji, pelajar dan orang awam. Melalui projek sejarah lisan ini juga, diharap masyarakat luar terutamanya generasi pada masa sekarang untuk mengenali dan menyedari tentang kewujudan pondok Hidayah ini.