Ibadah solat pelajar UiTM Kota Samarahan: keselarian antara kefahaman dan amalan/ Rohaya Sulaiman, Nadiyah Hashim& Sharifah Anom Omar - Sulaiman, Rohaya; Hashim, Nadiyah; Omar, Sharifah Anom (2010)
Kajian ini membincangkan tentang keselarian antara kefahaman dan amalan ibadah solat pelajar-pelajar UiTM Kota Samarahan, Sarawak. Kajian ini dilaksanakan bagi mengukur tahap kefahaman pelajar terhadap falsafah solat yang sebenar dan menilai kesahan amalan solat mereka. Kajian terdahulu menunjukkan bahawa sebanyak 80% (berjumlah 116 pelajar) mengakui bahawa mereka tidak melaksanakan solat lima waktu secara sempuma sehari semalam. Perkara ini perlu dipandang serins memandangkan solat lima waktu merupakan satu ibadat yang sangat dititikberatkan dalam Islam. Untuk mengukur keselarian antara kefahaman dan amalan pelajar terhadap ibadat solat, maka seramai 515 pelajar telah dipilih sebagai responden.