Transkrip wawancara bersama Haji Yusob bin Hanapiah usahawan tempe tani / Norsyamimi Ghazali and Nur Azura Idris - Ghazali, Norsyamimi; Idris, Nur Azura (Perpustakaan Tengku Anis, 2015)
Ringkasan temubual ini adalah antara tokoh Tuan Haji Yusob Bin Hanapiah dan pelajar Norsyamimi Bt Ghazali dan bersama Nur Azura Bt Idris bertempat di rumah beliau Kampung Malau, Jitra, Kedah pada 07/05/2015 jam 3.00 petang. Temubual ini berkaitan dengan biografi atau sketsa personality kepada Tuan Haji Yusob Bin Hanapiah yang mana merangkumi latar belakang peribadi, pendidikan dan pengalaman sepanjang bergelar sebagai usahawan tempe tani yang telah banyak mencorak keperibadian tokoh yang dikaji. Banyak sumbangan yang dicurahkan oleh tokoh terhadap masyarakat khususnya sekitar kawasan Jitra, Kedah dan di negeri-negeri utara secara amnya. Kegigihan dan semangat beliau yang tinggi untuk berjaya dalam bidang yang diceburi merupakan asset yang cukup berharga dalam kehidupan yang telah dibuktikan oleh tokoh melalui kehidupan tokoh sekarang. Mengamalkan prinsip usaha dan tawakkal kepada Allah s.w.t selain mencurahkan bakti kepada masyarakat setempat dalam bidang sosial dan kebajikan merupakan resepi yang menjadi teladan. Kajian ini sesuai untuk dibukukan kerana ia mengandungi maklumat berkaitan sejarah dan latarbelakang kehidupan tokoh yang penuh liku dan onak sehingga mengecapi nikmat dan kejayaan sebagai seorang usahawan tempe tani yang terkenal di negeri Kedah.