Transkrip wawancara bersama Encik Harun bin Hasan pengasas permainan Rebana Kercing / Nor Faizzahton Shahidan and Puteri Umi Kalsum Megat Ibrahim - Shahidan, Nor Faizzahton; Megat Ibrahim, Puteri Umi Kalsum (Perpustakaan Tengku Anis, 2016)
Tujuan utama pendokumtasian sejarah lisan dilakukan adalah untuk menjilidkan secara langsung mengenai Cerita Rakyat atau Lagenda Negeri Kelantan. Dalam melaksanakan tugasan yang diberi, satu temubual telah diadakan bersama Encik Harun Bin Hasan atau lebih dikenali sebagai Pak Su Harun Rebana Kercing iaitu pengasas dan juga tenaga pengajar permainan Rebana Kercing. Berdasarkan temubual yang dilakukan permainan Rebana Kercing adalah permainan tradisional rakyat Kelantan yang diperkenalkan oleh pedagang dari Arab-Parsi yang datang singgah di perlabuhan Kampung Laut, Tumpat, Kelantan. Tujuan utama permainan ini diperkenalkan adalah untuk mengembangkan syiar Islam di Kelantan.