Pupuk minat fizik melalui Kempen Physics Outreach/ Nurul Ilham Adam and Fathiah Abdullah - Abdullah, Fathiah; Adam, Nurul Ilham (Universiti Teknologi MARA, Perak, 2023)
TAPAH, 5 April 2023– Jabatan Fizik, Fakulti Sains Gunaan, Universiti Teknologi MARA Cawangan PerakKampus Tapah telah mengadakan kempen “Physics Outreach 2.0” kepada para pelajar Diploma Sains(AS120). Program yang bermula pada jam 2.00 petang ini diadakan di Auditorium Zeta Fasa 1 UiTMKampus Tapah yang dihadiri lebih 50 orang pelajar. Ia adalah bertujuan untuk menarik minat parapelajar semester 3 dalam memilih aliran Fizik pada semester 4 dan 5, seterusnya memilih aliran kerjayadalam bidang Fizik. Menerusi kempen ini, pelajar juga didedahkan dengan kepentingan hukum Fizik yangdiaplikasikan dalam kehidupan harian secara mendalam tanpa disedari. Selain itu, pelajar mendapatpelbagai input serta informasi yang sangat berguna jika memilih aliran Fizik sebagai pilihan kerjaya danjuga peluang melanjutkan pelajaran dalam bidang Fizik ke peringkat yang lebih tinggi.