Buku sering berselerak di atas rak/meja - Maarof, Noormala; Abdullah, Abd. Rashid; Sulaiman, Muhamad Azmir; Sarif, Sakmah; Hamzah, Baharudin; Latif, Abd. Rahman; Abd, Razak, Abd. Fattah; Yusoff, Norsafarina; Yahaya, Badle Shah; Mohd. Nor, A. Halim (2004)
Buku-buku berselerak adalah satu keadaan yang amat menyedihkan pengguna yang mengunjungi PTAR 3. Mengikut statistik bagi bulan Januari sejumlah 6563 naskah buku didapati berselerak diruang pembaca dan rak-rak di PTAR 3. Suasana ini perlu diberi perhatian segera kerana akan menganggu pembelajaran pelajar yang banyak bergantung kepada buku sebagai sumber rujukan.