Temubual sejarah lisan mengenai: sejarah Kampung Paya Pulai Segamat Johor bersama Encik Mohamad bin Alwi / Muhammad Asyraf Md Yusof and Ahmad Danial Zainol Hisam - Md Yusof, Muhammad Asyraf; Zainol Hisam, Ahmad Danial (Universiti Teknologi MARA, Johor, 2018)
Transkrip ini mengandungi temu ramah yang dijalankan pada tarikh 12 Disember 2017 pada jam 10 pagi sehingga 12.00 tengah hari. Temu ramah ini mempunyai seorang yang ditemu ramah untuk menceritakan pengalaman dan pengetahuan beliau sebagai ketua kampung terhadap Kampung Paya Pulai. Kampung Paya Pulai yang mempunyai sejarah yang tersendiri dan unik. Selain itu, Kampung Paya Pulai juga dulu dikenali sebagai Kampung Tanjung Senang yang didiami oleh orang melayu dan cina. Kampung Paya Pulai ini juga mempunyai mitos-mitos dan cerita dongeng yang dapat memberi pedoman dan juga pengajaran kepada masyarakat kini. Kini, kampung ini juga telah menjadi kampung induk kepada dua lagi kampung kecil iaitu Kampung Tensel dan juga Kampung Cabong.