Transkrip wawancara bersama Datuk Seri Dr. Ahmad Khan bin Nawab Khan, tokoh seniman veteran 2022, mengenai latar belakang peribadi, kerjaya dan pengalaman hidup sebagai seorang komposer, penyanyi dan pemuzik / Faten Nazirah Ramli and Nur Arrisya Azman - Ramli, Faten Nazirah; Azman, Nur Arrisya (Perpustakaan Tengku Anis, 2022)
Datuk Seri Dr. Ahmad Khan bin Nawab Khan atau dikenali sebagai Ahmad Nawab ialah seorang komposer, pemuzik dan penyanyi terkenal di Malaysia. Kajian ini dilakukan untuk mengetahui tentang perkhidmatan beliau dalam kerjayanya sebagai seorang komposer muzik yang bejaya. Ahmad Nawab dilahirkan pada 6 April tahun 1933 di Jalan Transfer, Pulau Pinang. Beliau telah menulis lebih 2000 buah lagu dan pernah bekerjasama dengan artis termasuk Tan Sri Datuk Amar Dr P. Ramlee, Puan Sri Datin Amar Saloma; Uji Rashid, Datuk Sudirman Arshad, Salamiah Hassan, Datuk Andre Goh dan MSani. Beliau terlibat dalam industri di Singapura dan Malaya pada 1950-an, 60-an dan kemudian bergabung pada 1970-an dengan Orkestra RTM selama 17 tahun dan menerima pelbagai anugerah. Dapatan kajian menunjukkan bahawa beliau mendapat banyak anugerah di atas kecemerlangannya dalam bidang komposer ini. Setinggi-tinggi penghargaan yang diberikan oleh industri muzik Malaysia kepada beliau ialah Anugerah Seniman Negara 2006, pada 20 November 2006. Anugerah tersebut dikurniakan oleh Yang di-Pertuan Agong Tuanku Syed Sirajuddin Syed Putra Jamalullail semasa majlis Anugerah Seni Negara di 2006, anjuran Kementerian Kebudayaan, Kesenian dan Pelancongan Malaysia atau KeKKWa. Akhir sekali, beliau turut menerima hadiah wang tunai RM60, 000 dan dilantik menjadi perwakilan rasmi KeKKWa dalam forum dan seminar nasional dan antarabangsa.