Menambah kemudahan mesin pinjaman buku Layan diri di perpustakaan - Jantan, Azizi; Jaafar, Ahmad Faizar; Kosnan, Ja'amayah; Sulaiman, Muhd Azmir; Mohd Salleh, Abdul Hamid; Mohd Radwan, Rizana; Jaafar, Ahmad Nazri; Hassan, Nurhayati; Yahaya, Mohd Yazid; Mohamad, Rosli (2009)
Objektif Kualiti Perpustakaan UiTM adalah untuk memastikan peningkatan pinjaman bahan bercetak oleh pelanggan sebanyak 3% setahun. Jumlah pinjaman buku di PTAR 1 sejak 2007 hingga April 2009 adalah sebanyak 213,225 naskah. Proses pinjaman buku dilaksanakan dengan menggunakan Mesin Pinjaman Buku Layan Diri atau (MPLD). Di PTAR 1 seunit MPLD semakin tidak mencukupi terutama pada waktu puncak (jam 12.00 tengahari hingga 1.00 petang). Kajian telah dibuat dimana dalam tempoh lima hari bekerja PTAR 1 hanya berupaya memproses pinjaman sebanyak 368 naskah. lni bermakna dalam tempoh 1 jam purata sehari di waktu puncak hanya 74 naskah sahaja buku dapat dipinjam oleh pelanggan.