Kajian mengenai tahap tekanan di kalangan pelajar-pelajar diploma dan ijazah sarjana muda tahun akhir di Universiti Teknologi MARA, Cawangan Sarawak / Dayang Siti Rafidah Abang Puteh … [et.al.] - Abang Puteh, Dayang Siti Rafidah; Hamdan, Noralla; Said, Ismawani; Haman, Andy; Daniel, Andy (2003)
Umumnya, kajian penyelidikan ini mengenai tahap tekanan yang dialami oleh pelajar- pelajar Diploma dan Ijazah Sarjana Muda tahun akhir di Universiti Teknologi Mara, Cawangan Sarawak. Berdasarkan kajian penyelidikan, terdapat beberapa faktor yang menyumbang kepada berlakunya tekanan terutamanya dikalangan pelajar-pelajar. Diantaranya ialah faktor pembelajaran, pendidikan yang terlalu formal, faktor sikap dan faktor persekitaran. Sampel yang diprolehi adalah merujuk kepada Universiti Teknologi Mara, Cawangan Sarawak, Kota Samarahan iaitu melalui dua kaedah , data primer, dengan mengedarkan borang soal selidik dan data sekunder. Jumlah responden yang terlibat dalam kajian penyelidikan ini ialah 120 orang yang hanya terdiri dari kalangan bumiputera sahaja dan daripada berlainan kursus.