Keberkesanan kursus pra-perkahwinan: kajian kes di sekitar bandaraya Kuching / Noor Asmah Bujang, Izzah Zakirah @ Zelijah Che' Said and Sharifah Maimunah Wan Mohd. Zen - Bujang, Noor Asmah; Che ‘ Said, Izzah Zakirah @ Zelijah; Haji Wan Mohd. Zen, Sharifah Maimunah (2001)
Tujuan penyelidikan ini adalah untuk mengkaji keberkesanan kursus pra-perkahwinan ke atas pasangan-pasangan yang hendak berkahwin di sekitar bandaraya Kuching. Satu set soal selidik dan juga temubual digunakan untuk meminta pandangan serta data-data responden mengenai keberkesanan terhadap kursus tersebut. Disamping itu, kajian ini juga bertujuan untuk melihat perbandingan antara cara temuduga dan kursus tersebut. Penyelidikan ini mendapati keberkesanan terhadap kursus tersebut adalah tinggi. Menurut sumber dari pihak JAIS lagi, cara temuduga itu kurang memberi penekanan terhadap tanggungjawab suami isteri yang harus dipikul oleh pasangan yang akan berkahwin.