Dokumentasi sejarah lisan wawancara bersama Haji Rosidi bin Semail Tokoh Kartunis Negeri Kelantan 2013 / Nur Hanisah Hussain and Nor Salywani Amaram - Hussain, Nur Hanisah; Amaram, Nor Salywani (Perpustakaan Tengku Anis, 2013)
Transkrip ini mengandungi wawancara bersama Haji Rosedi Semail atau lebih di kenali sebagai Rossem mengenai kerjaya beliau dalam bidang kartunis yang sudah hampir 30 tahun berkecimpung dalam bidang ini. Transkrip temubual ini dijalankan di dalam pejabat beliau iaitu Pejabat Urusetia Penerangan Kerajaan di tingkat 1, Kata Bharu pada 28 Mei 2013 bermula jam 10. 30 pagi. Beliau merupakan salah seorang kartunis yang cukup verstail kerana menceburkan diri dalam pelbagai bidang contohnya dalam bidang kepolisan,penulisan dan bidang kartunis dari zaman persekolahan beliau sehingga ke hari ini masih aktif. Transkrip ini menyentuh serba sedikit tentang latar belakang beliau serta pengalaman beliau semasa menjadi kartunis. Selain itu, temubual ini menumpukan tentang pengalaman serta sumbangan beliau dalam bidang yang telah beliau ceburi sepanjang menjadi Polis, Penulis, serta kartunis. Selain itu, beberapa pendapat beliau mengenai bidang yang di ceburi di negara kita dan pendapat beliau tentang kartunis- kartunis kini serta perbezaannnya turut dikupas.