Transkrip wawancara bersama Siri Neng Buah tokoh sejarawan UNESCO / Muhammad Rifaie Mohd Nadzri and Indera Syah Iyman Roslan - Mohd Nadzri, Muhammad Rifaie Mohd Nadzri; Roslan, Indera Syah Iyman (Perpustakaan Tengku Anis, 2016)
Temubual inf adalah antara Siri Neng Buah dan Indera Syah lyman bersama Muhammad Rifaie mengenai kejadian yang berlaku di sebalik Pemilihan Sungai Golok yang dijadikan Sempadan antara Malaysia dan Thailand. Transkrip temubual ini dijalankan di Pusat Internet 1 Malaysia di daerah Tumpat, Kelantan, di mana tempat Pak Siri meluangkan masa untuk menyiapkan kerja-kerjanya. Temubual ini dijalankan pada 28 April 2016 bermula jam 2.25 petang. Pak Siri adalah salah seorang tokoh sejarawan yang mempunyai ilmu yang tinggi tentang sejarah-sejarah di Malaysia dan beliau bukan sahaja diiktiraf di peringkat Malaysia, malah juga di peringkat antarabangsa. Transkrip temubual ini menyentuh dan membincangkan serba sedikit tentang kejadian di mana, mengapa Sungai Golok di pilih dan dijadikan sempadan antara Malaysia dan Thailand dari sudut cerita rakyat. lni kerana, temu bual ini bertujuan untuk mencari dan mengumpul cerita-cerita rakyat yang ada di Kelantan. Oleh itu, cerita Sungai Golok yang dijadikan sempadan Malaysia dan Thailand telah dipilih kerana pada dasarnya masih ramai yang tidak mengetahui cerita sebenar di sebalik Sungai Golok yang menjadi tumpuan warga setempat. Kisah pemilihan Sungai Golok sebagai sempadan pemisah Malaysia dan Thailand telah merungkai segala persoalan dan mengapa ianya terjadi?