Transkrip wawancara bersama Dato' Dr. Ahamad bin Sipon bekas Ketua Pengarah Pelajaran Pendidikan Malaysia / Aiman Hafiz Mohd Sam and Muhammad Syazwan Dzulkifli - Mohd Sam, Aiman Hafiz; Dzulkifli, Muhammad Syazwan (Perpustakaan Tengku Anis, 2014)
Transkrip ini mengandungi temubual bersama Dato' Dr. Ahamad Bin Sipon mengenai latar belakang, kerjaya, dan pencapaian beliau. Sebelum beliau bersara, beliau memegang jawatan Ketua Pengarah Pelajaran Pendidikan Malaysia yang merupakan satu jawatan yang penting bagi memastikan pendidikan dapat disanjung tinggi di negara ini. Beliau telah menceburi bidang pendidikan ini sebagai seorang pensyarah di Politeknik Ungku Omar yang terletak di Ipoh, Perak Temubual ini khususnya adalah untuk mendapatkan maklumat tentang pengalaman dan kerjaya beliau sepanjang tempoh beliau terlibat dengan sektor pendidikan di negara ini. Melalui temubual ini dapatlah kita peroleh sedikit sebanyak maklumat yang boleh dijadikan contoh bagi memartabatkan pendidikan di negara ini.