Proses pencarian bahan di rak perpustakaan lambat - Zailani, Mohd Azhari; Jamian, Md Haizar; Harun, Fariz Azuan; Abdul Karim, Mohd Hazri; Abdullah, Ain Nur Munirah; Mad Mudin, Norsaliha; Mazlan, Noorbaizura; Hamzah, Muhammad Bukharie; Azman, Mohd Suhaimi; Abdul Ghaffar, Muhamad Faiz (2016)
Perpustakaan Pengurusan Perniagaan ( PPER) Mempunyai jumlah koleksi sebanyak 99,000 naskah dengan jumlah 54 buah rak. Untuk mencari sesuatu bahan di rak dengan jumlah yang banyak, pengguna akan menggunakan antaramuka OPAC. Pengguna akan menaip tajuk bahan yang hendak dicari. Kemudian keputusan carian akan dipaparkan. Pengguna perlu right click pada tajuk yan g hendak dipilih untuk memilih link Accession Status. Setelah itu, pengguna hendaklah menyemak perkara sepertu status bahan, item category dan lokasi. Pengguna juga perlu membesarkan 'column 'lokasi. Setelah memastikan perkara diatas adalah tepat maka pengguna akan merujuk kepada call number yang dipaparkan dan mencatatkan pada helaian kertas yang disediakan. Seterusnya, pengguna akan memulakan pencarian bahan berdasarkan kepada call number yang dicatatkan sebentar tadi. Pengguna akan merujuk terlebih dahulu dipaparan hadapan rak sebelum mencari buku tersebut.