Pengurusan maklumat dan data kehadiran kelas kemahiran maklumat tidak tepat - RISTEx 2020 wilayah selatan - Sarmin Panut, Nurul Farihah; Awang Zakaria, Zalifah; Tukijo, Nordiana; Kosnan, Ja'amayah; Mudhar, Kamarunisa; Khairol, Silsoh (2020)
Kelas Kemahiran Maklumat merupakan satu program latihan yang dikendalikan oleh Pustakawan bagi memberi tunjuk ajar kepada pelanggan perpustakaan yang terdiri daripada pelajar dan staf UiTM. Bagi tempoh Jan – Jun 2018, Jumlah keseluruhan kehadiran peserta ke Kelas Kemahiran Maklumat bagi keseluruhan lokasi 38 Perpustakaan UiTM berjumlah 136,773 peserta. Pustakawan atau pembantu pustakawan akan merekodkan data /maklumat kehadiran peserta Kelas Kemahiran Maklumat bagi setiap sesi di Meja Pendaftaran. Maklumat peserta seperti nama, no. pelajar/staf, fakulti, program, jantina dan modul direkodkan secara manual dan statistik bagi Kelas Kemahiran Maklumat juga dibuat pengiraan secara manual. Implikasi daripada merekod dan pengiraan secara manual ini menyebabkan data kehadiran tidak tepat.