Perbincangan tentang Awlawiyyat dalam pengurusan islam: kajian terhadap pengurusan harta individu / Muhammad Afiq Fahmi Mohd Azlan, Nik Muhammad Akmal Aqil Nik Ibrahim and Mohammad Ammar Ismail - Mohd Azlan, Muhammad Afiq Fahmi; Nik Ibrahim, Nik Muhammad Akmal Aqil; Ismail, Mohammad Ammar (2021)
Pembahagian harta atau pengurusan harta dalam agama islam ianya telah dibagi kepada dua, seperti perancangan harta semasa hidup dan pembahagian harta selepas mati nya pemilik harta tersebut. Terdapat lima jenis-jenis perancangan harta yang ada, contohnya seperti hibah, wasiat, wakaf, sedekah dan nazar. Selain itu, ada juga pembahagian harta selepas berlakunya kematian ianya juga bergantung kepada hukum-hukum faraid. Walaubagaimanapun, masalah-masalah pembahagian harta akan tetap berlaku di dalam pembahagian harta sekiranya mereka yang mendapat atau menerima harta tidak mengurus dengan baik. Hal ini akan menyebabkan akan berlaku pergaduhan antara keluarga dan lain-lain lagi. Tujuan pembahagian harta ini untuk memastikan individu yang berhak mendapat harta untuk mewarasi harta tersebut. Apa yang dirujuk dalam kitab Mughil Muhtaj tulisan As-Sheikh Muhammad Al-Khatib As-Syarbini hal-hal yang harus lakukan terhadap harta si mati ialah zakat yang belum ditunaikan, barang-barang gadaian yang belum ditebus, hutang terhadap si mati ke atas harta yang ditinggalkan, harta sepencarian, wakaf, nazar, hibah yang telah sempurna rukunya ianya belum berpindah milik, perbelanjaan pengebumian, hutang dan wasiat.