Pengaruh ilmu kolonial dalam permuziuman di Malaysia: satu analisis / Rahimin Affandi Abdul Rahim ... [et al.] - Abdul Rahim, Rahimin Affandi; Abdul Jalal, Ahmad Farid; Ismail, Huzaimah; Ismail, Abdul Halim; Abd Razak, Muhd Imran (2017)
Penjajahan kuasa barat di Alam Melayu antara lainnya telah melahirkan ilmu kolonial yang dipergunakan oleh para orientalis untuk mengkaji masyarakat tanah jajahan secara lebih tuntas.Objektif kajian ini ialah mengkaji pengaruh ilmu kolonial terhadap pembangunan ilmu tentang permuziuman di Malaysia. Kajian ini menggunakan kaedah kualitatif dengan analisis terhadap data-data yang berkaitan ilmu kolonial dan penulisan para orientalis. Tumpuan kajian diberikan kepada impaknya terhadap institusi muzium di Malaysia. Analisis mendalam dilakukan terhadap beberapa isu utama; apakah ilmu kolonial dan kaitannya dengan muzium moden dan apakah impak ilmu kolonial di Malaysia. Hasil kajian mendapati, ilmu kolonial telah meninggalkan impak jangka panjang yang berkekalan, samada dari segi institusi muzium ataupun bidang keilmuan. Ia juga memberi impak langsung terhadap perjalanan institusi pentadbiran di Malaysia. Justeru itu, kajian secara kritikal lebih lanjut perlu dilakukan terhadap semua warisan ilmu kolonial bagi memperbetulkan dasar dan mendaulatkan masyarakat Melayu secara khususnya.