Penggunaan kamus bahasa Melayu ke bahasa Cina dalam penambahan kosa kata bahasa Cina / Goh Ying Soon and Saiful Nizam Warris - Soon, Goh Ying; Warris, Saiful Nizam (2013)
Penggunaan teknologi pengajaran memang amat penting untuk meningkatkan kemahiran bahasa di kalangan pelajar bahasa Cina yang bukan penutur asli (Goh, 2009). Persoalannya adalah bagaimana teknologi pengajaran seperti kamus atas talian digunakan dengan berkesannya dalam kelas pengajaran bahasa asing seperti pengajaran bahasa Cina sebagai bahasa asing. Makalah ini bertujuan untuk membincangkan bagaimana satu kamus talian bahasa Melayu ke bahasa Cina ini dapat digunakan untuk tujuan peningkatan kosa kata bahasa Cina. Kamus atas talian yang dihasilkan oleh penulis sendiri serta rakan dan digunakan dalam makalah ini boleh didapati di http://tinyurl.com/tganumandarin ataupun di http://tinyurl.com/tganumandarin2. Satu kajian tindakan telah dilakukan. Hasil kajian yang positif telah diperolehi.