Umum: Trend persaraan awal di kalangan penjawat awam, khususnya sektor pendidikan / Dr. Jamilah Mohd Mahyideen ... [et al.] - Mohd Mahyideen, Jamilah; Mohamad, Wan Normila; Yaakob, Hafisah; Mohamad Rusli, Nurhanani Aflizan (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2023)
Trend persaraan awal di kalangan penjawat awam bermaksud semakin ramai penjawat awam yang memilih untuk bersara sebelum mencapai umur persaraan biasa. Dalam sektor awam, bersara awal atau pilihan adalah di bawah Seksyen 12 Akta 227 /239 di man a seseorang penjawat awam boleh memohon bersara awal apabila telah layak mengikut syarat yang telah ditetapkan. Memilih untuk bersara awal ketika karier profesional berada di puncak antara isu kritikal dalam kalangan wanita bekerjaya pada masa kini. Dalam mendepani isu ini, wajarlah kebimbangan ini diberi perhatian kerana ia akan menyebabkan negara kehilangan tenaga kerja berkemahiran tinggi, berilmu dan berpengalaman dalam pelbagai bidang dengan sebilangannya dikuasai oleh golongan wanita. Memetik laporan Berita Harian bertarikh 18 Ogos 2022, Pesuruhjaya Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia (SUHAKAM), Profesor Datuk Noor Aziah Mohd Awai, berkata meskipun bersara awal adalah hak pekerja, isu ini tidak seharusnya dipandang sebelah mata kerana ia satu kerugian jika khidmat profesional mereka berkubur begitu saja.