Kewangan. PayPal: cepat, mudah dan selamat / Nur Fadhlina Zainal Abedin and Dr. Faridah Pardi - Zainal Abedin, Nur Fadhlina; Pardi, Faridah (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2023)
Setiap individu mungkin pernah menggunakan khidmat penghantaran wang ke luar negara sekurang-kurangnya sekali, ataupun mungkin berkali-kali secara berkala. Seiring dengan perkembangan teknologi, kini terdapat banyak pilihan platform penghantaran wang atas talian. Antara platform penyedia perkhidmatan penghantaran wang secara atas talian yang popular di kalangan pengguna adalah seperti Boost, Touch 'N Go, Razer Pay dan PayPal. Walaupun PayPal tidak sepopular e-wallet lain di Malaysia, tetapi ia adalah antara e-wallet terawal yang digunakan hingga kini terutama bagi transaksi penerimaan dan pembayaran wang dalam matawang asing. Apakah Paypal? PayPal adalah sebuah syarikat teknologi kewangan multinasional yang berpengkalan di Amerika Syarikat. la ditubuhkan pada tahun 1998 dan pernah menjadi subsidiari eBay sebelum menjadi syarikat bebas pada 2015. Pada tahun 2022, PayPal telah menduduki tangga ke-143 dalam senarai syarikat terbesar (berdasarkan hasil pendapatan syarikat) di Amerika Syarikat oleh Fortune500.