Ekonomi: jenis-jenis ekonomi gig / Mohd Elfee Ab. Rashid, lskandar Ariffin and Bashir Ahmad Shabir Ahmad - Ab. Rashid, Mohd Elfee; Ariffin, lskandar; Shabir Ahmad, Bashir Ahmad (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2023)
Ekonomi gig boleh didefinisikan sebagai pasaran buruh yang bergantung kepada jawatan yang bersifat sementara dan sambilan yang mana jawatan ini tidak bersifat tetap dan sepenuh masa. Kebangkitan ekonomi gig adalah berdasarkan pekerjaannya yang lebih fleksibel, yang bersifat sementara atau bebas dan selalunya melibatkan hubungan dengan pelanggan melalui platform dalam talian. Ekonomi gig bermula semasa berlakunya krisis kewangan pada tahun 2009 yang memberi kesan yang sangat teruk kepada pasaran perumahan, pasaran saham yang merundum dan juga banyak perniagaan di seluruh dunia menemui kegagalan dengan kerugian yang bernilai jutaan ringgit dan mengakibatkan pemberhentian pekerja yang meluas dan pengangguran dalam tempoh yang sangat lama di seluruh dunia. Menurut satu kajian oleh McKinsey Global lnstitite {MGI), 20% - 30% pekerja di Amerika Syarikat dan Eropah memilih ekonomi gig yang merangkumi bidang makanan, peruncitan dan pengangkutan. Malah di Malaysia sendiri, lebih daripada 26% atau lebih kurang 4 juta pekerja bebas (freelancers) merupakan sebahagian daripada ekonomi gig.