Pembangunan Bakat Analitik Data Raya – “Analisis data menggunakan Microsoft Excel” / Rozianiwati Yusof ... [et al.] - Yusof, Rozianiwati; Othman, Jamilah; Mohd Yusop, Noorezatty; Abdul Hadi, Az’lina (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2023)
Dalam era pendigitalan, kebanyakan proses dibantu oleh peranti-peranti yang akan menghasilkan sekumpulan data yang besar. Data yang terhasil adalah dalam bentuk hingar dan memerlukan pemprosesan serta analisis bagi mendapat suatu maklumat yang bermakna. Oleh itu, adalah suatu pembaziran mengabaikan data yang terhasil tanpa kesinambungan proses analisis. Perisian Microsoft Excel merupakan satu perisian yang dapat membantu pemprosesan serta analisis data semudah ABC. Menyedari kepentingan perisian tersebut, ahli jawatankuasa Pembangunan Bakat Analitik Data Raya UiTM Negeri Sembilan dengan kerjasama Kolej Pengajian Pengkomputeran, Informatik dan Media (KPPIM) UiTM Cawangan Negeri Sembilan telah menganjurkan satu bengkel yang bertajuk “Analisis Data Menggunakan Perisian Microsoft Excel”. Bengkel ini telah berlangsung pada 17 Disember 2022 di kampus Seremban dengan penyertaan seramai 19 orang peserta. Bengkel ini menyasarkan pembangunan bakat dalam kalangan pelajar daripada pelbagai fakulti yang sedang mengikuti pengajian Diploma dan Ijazah Sarjana Muda.