Acara Larian Lasak Khazanah Alam di Karnival Sukan Staf Semalaysia (KARISTA) 2023 UiTM Cawangan Pahang, Kampus Jengka / Ahmad Azman Mohamad Ramli, Noor Faraliza Samsudin and Mohd Naim Mohd Nasfi - Mohamad Ramli, Ahmad Azman; Samsudin, Noor Faraliza; Mohd Nasfi, Mohd Naim (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2023)
Bermula dari tarikh 3 Mac 2023 sehingga 9 Mac 2023, telah berlangsungnya KARiSTA bagi tahun 2023 bertempat di UiTM Cawangan Negeri Pahang, Kampus Jengka. Kontinjen UiTM Cawangan Negeri Sembilan telah mengambil bahagian dalam 11 acara sukan yang dipertandingkan. Bagaimanapun, penulisan ini memberikan tumpuan kepada satu acara sahaja, iaitu acara Larian Lasak Khazanah Alam. Acara Larian Lasak Khazanah Alam melibatkan jarak larian sejauh lebih kurang 10-kilometer mengelilingi kawasan UiTM Cawangan Pahang, Kampus Jengka. Kebanyakan laluan larian melibatkan laluan di dalam belukar dan lading sekitar kawasan kampus. Sehubungan dengan itu, pihak penganjur menasihati para peserta agar menggunakan kasut jenis trail running semasa berlari.