JERI - kanak-kanak dahulu dan sekarang / Zailani Shafie, Razifah Othman and Amirah Abu Hassan - Shafie, Zailani; Othman, Razifah; Abu Hassan, Amirah (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2023)
Apa itu JERI? Istilah JERI tidak lagi asing bagi seseorang yang mempunyai latar belakang pembangunan latihan dan motivasi. JERI merupakan singkatan bagi: Pembangunan Jasad, Emosi, Roh dan Intelek. Pembangunan diri JERI dapat diukur bermula dari lingkungan umur 15 sehingga 17 tahun. Kita sering mendengar bahawa kanak-kanak dahulu lebih berketerampilan dan berani berbanding dengankanak-kanak sekarang. Namun sejauh mana pernyataan ini dapat dibuktikan? Adakah melalui perbandingan perbezaan era zaman kanak-kanak dahulu dan kini dengan merujuk kepada aktiviti aktiviti yang dilakukan? Dapat dilihat, pada zaman dahulu, kanak-kanak lebih gemar melakukan aktiviti di luar rumah berbanding dengan kanak-kanak pada masa kini yang banyak menghabiskan masa menggunakan gajet dan berada di dalam rumah. Adakah keadaan ini dapat mempengaruhi pembinaan jati diri dan karakter kanak-kanak dari sudut keterampilan, kreatif, utuh dari segi emosi, komunikasi dan sebagainya?